Thursday, May 15, 2014

Celebrate Mother's Day


 Actually tak de niat pon nak celebrate Mother's Day.. Tapi semalam masuk pizza tgk promotion pizza yang bentuk love ni haa.. nampak comei and satu set tu dalam rm61 camtu termasuk tax. So terus order set ni sampai terlupa yang saya kurang minum air gas ( dalam set tu ade air ape tah tapi base die air bergas..) last last suami yang abeskan semua air.

Alhamdulillah anak saya kembali berselera makan setelah amalkan Mealshake ni secara konsisten.. syukur.. kalau tak, memang bercinta la nak suap makanan.. Semalam diorang makan banyak sangat.. dengan garlic bread cicah sup, chicken wing lagi, pizza lagi (they love pizza so much!)

Layan jelah picture cubaan nak buat peace by adriana.. apaknye and maknye dengan tak mandi, balik dari latihan kawad, maknye blk dari keje terus p Aeon sebab nak buat spek mata maknye.. tu yang berbaju bomba and berbaju Vale tu..




Happy Mother's Day to kedua2 mak saya .. Hari2 pon Mother's Day kan..

Tuesday, April 15, 2014

KEMBAR nak dapat adik lagi?


waahhh.. tajuk kemain.. 

Tak tak.. No no.. saya tak pregnant.. tapi ramai yang ingat saya pregnant sebab lately ni asyik menyicah rojak ngan pelam.. nyummeh.. nikmat sangat rase.

Planning? TIDAK.. saya tidak memakai sebarang alat perancang pon.. mungkin belum rezeki atau mungkin saya tunggu naik Master Coordinator Shaklee dulu baru nak pregnant kot.. Allah sebaik baik perancang kan? bila dia bagi rezeki, insyaallah saya terima dengan lapang dada..

rindunya nak bau baby lagi :) tahun ni nak dapat 2 lagi anak buah baru.. alhamdulillah :)

Thursday, April 3, 2014

MENJANA PENDAPATAN / MENJADI AHLI SHAKLEE

Jom jadi sebahagian dari ahli keluarga kami dalam perniagaan Shaklee. 

Kepada pelanggan saya yang berminat menjadi ahli, anda akan dapat 

menikmati harga ahli (less 20-30%), bonus, car bonus, leadership bonus 

bg yang layak.


Bagaimana nak mendaftar sebagai ahli @ pengedar Shaklee ?

Anda boleh mendaftar dengan membuat pembayaran untuk registration fee sebanyak RM65 
ataupun membuat pembelian melebihi 200 uv (dalam lingkungan RM650) untuk 
mendapat keahlian percuma. Anda cuma perlu menghubungi saya 
(saya akan uruskan urusan pendaftaran) atau pergi sendiri ke branch Shaklee 
dan mendaftar menggunakan ID saya 897321 sebagai sponsor/upline.

Yuran keahlian Shaklee

Pendaftaran ialah RM65 (sekiranya anda pergi sendiri ke branch untuk 
mengambil member kit) dan tambahan RM10 untuk pos member kit 
sekiranya anda mahu kit tersebut dipos kepada anda, atau dihantar melalui saya. 
Jumlahnya ialah RM75 (jika anda tidak pergi ambil sendiri kit di branch).

Tak Wajib membuat pembelian setiap bulan untuk maintain keahlian?

Ya, tak perlu maintain point atau wajib membuat pembelian.

Apa kelebihan menjadi ahli?

- Boleh membeli produk dengan harga ahli dan mengumpul point anda sendiri.
- Setiap belian, anda akan dapat point dan point terkumpul akan di bayar dalam 
  bentuk cash sebagai bonus untuk anda. Seronok kan? Membeli dan dapat bonus cash. Best kan?
- Jika rajin berkongsi, dengan point yang tertentu melayakkan kita menerima bonus 
  dalam bentuk cash tanpa perlu ada downline.
- Jika berminat untuk berbisnes, anda akan di guide di dalam group ekslusif kami.
- Shaklee menawarkan Cash, Car (bonus kereta) dan Convention 
  (local dan International-Umrah bg Muslim).

Keahlian seumur hidup?

Bermula dari Januari 2013, semua ahli / pengedar Shaklee tidak perlu membayar yuran 
tahunan sebanyak RM20 untuk memperbaharui keahlian masing-masing. Jika ada membuat 
pembelian dalam tempoh setahun, Shaklee akan anggap pengguna masih lagi aktif dan 
keahlian tidak akan ditamatkan.


















JOM SERTAI KAMI MENJANA PENDAPATAN DENGAN 
HANYA BERKONGSI KEBAIKAN PRODUK SHAKLEE.

JIKA ANDA HANYA INGIN MENJADI AHLI UNTUK TUJUAN 
PENGGUNAAN PRODUK  SHAKLEE SENDIRI, 
ANDA JUGA DI JEMPUT UNTUK MENDAFTAR AHLI.

HUBUNGI,

Nurul Andeliana Abu Bakar
ID: 897321
H/P: 014-7314807

VALEMAX VISIT - MARCH 2014

Assalammualaikum

Hari ni nak bawak korang sama2 terjah Valemax - kapal terbesar dekat dunia.. Besar memang sangat lah besar! rasa bangga pulak sebab berpeluang naik kapal ni.

Kapal ni berlabuh dekat ofis saya.. nak hantar iron ore dari Brazil untuk disimpan die Vale. berbulan bulan kami menunggu kedatangan kapal ni, akhirnya sampai jugak depan mata.

Dalam kapal memang agak mewah, lengkap dengan basketball punya tempat, entertainment and macam macam lagi la.. Perjalanan diorang dari Brazil ke Vale makan masa 45 hari.. lama kan?

Jom terjah!






dekat tangga pon nak amik pic. jakun!

ni la ghuper iron ore tu 




besar kan?

Monday, March 31, 2014

PENGEDAR SAH SHAKLEE AREA SITIAWAN/MANJUNG/LUMUT DAN PULAU PANGKOR

Now Everyone Can Grab Vitamin!


Saya adalah pengedar sah Shaklee di Malaysia secara amnya (group Jutawan). Saya adalah pengedar sah Shaklee di Perak secara khususnya. Saya adalah pengedar sah Shaklee di Sitiawan/Seri Manjung/Lumut/Pulau Pangkor secara perinciannya. ID Shaklee saya 897321. Kesimpulannya, semua penduduk di Malaysia ini iaitu dari Perlis Indera Kayangan hinggalah ke Sabah Negeri Bawah Bayu boleh mendapatkan vitamin Shaklee dengan saya. 

Saya pengedar sah Shaklee di Kota Damansara dan Sungai Buloh
Untuk pengedaran vitamin Shaklee ke seluruh Malaysia saya akan menggunakan perkhidmatan Pos Laju. Modus operandinya mudah sahaja. Sebaik sahaja customer saya membuat pembayaran (bankin/transfer) untuk membeli vitamin Shaklee maka urusan pengeposan pun akan segera diuruskan. Yang paling penting alamat, nama penerima dan no h/p mesti tepat dan betul bagi memastikan kiriman selamat sampai ke tangan pembeli.

Untuk pengedaran di Perak pula juga menggunakan modus operandi yang sama iaitu pos laju atau dengan cara cash on delivery.

Untuk pengedaran vitamin Shaklee tanpa kos pos atau secara cash on delivery (cod) pula ada dua kaedah.



  • Cod di pejabat
  • Cod di rumah

Saya pengedar sah Shaklee di Taman Tun Dr Ismail dan Shah Alam

Cod di pejabat hanya dilakukan pada waktu rehat (12 tengah hari - 1 petang) sahaja. 

Cod di rumah pula dilakukan selepas waktu pejabat. Kebiasaanya saya akan meminta customer saya membuat pembayaran (bankin/transfer) jika pembelian bernilai tinggi.



Anda juga boleh dapatkan produk Shaklee dengan rakan bisness Shaklee saya yang berhampran dengan kawasan anda. Sila lakukan pembelian eksklusif Shaklee menerusi rakan bisnes saya seperti di bawah

  1. Nurul Farahanim - 019-3449413 (kawasan sekitar Ipoh/Kuala Kangsar)
  2. Nurul Ashikin - Semanggol/Taiping 
  3. Maizatul Akmam - 
  4. Fairus Noordin
  5. Nik Nor Syairah 
  6. Zaaidah - 017-4822093 (Kajang/Sik Kedah)



Pertanyaan, konsultasi dan pesanan boleh hubungi saya di:

Nurul Andeliana Abu Bakar
♥ sms/wechat: 014-7314807
♥ Emel : yellow_adam2011@yahoo.com  
♥ Fb:nurul andeliana 

Monday, March 24, 2014

Rindu



Dah besor dah anak anak saya ni.. Rindu sangat dekat diorang berdua.

Tak sabar nak berhenti kerja and jaga diorang 24/7. Insyaallah bulan September ni berhenti kerja and jual Shaklee je.. mudah-mudahan berjaya.. ameennn

Diorang sangat suka baby.. nak adik lettewww.. tapi nanti dulu.. sekarang ni pon, bila travel, asyik nak dukung je.. penat mak!

Friday, March 21, 2014

PERBEZAAN SHAKLEE


ALWAYS SAFE

Shaklee menjalankan 350 UJIAN bagi setiap bahan dalam sesuatu produk. Katakan lah produk A terdiri daripada bahan B, C, D dan E. So.. Shaklee menjalankan 350 ujian ke atas bahan B, 350 ujian ke atas bahan C, 350 ujian ke atas bahan bahan D dan 350 ujian ke atas bahan E. Semestinya ia melibatkan kos yang tinggi.. Shaklee telah melaburkan 300 JUTA USD untuk pengujian penyelidikan dan pembangunan produk mereka. 
Kos sebanyak itu dilaburkan semata-mata untuk mengeluarkan produk yang dijamin SELAMAT. …

ALWAYS WORKS
Bagaimana pula dari segi keberkesanannya?? Ada je company yang buat experiment segala bagai, tapi tak berkesan pun!! Suplemen Shaklee telah dibuktikan melalui kajian klinikal bahawa ia telah mengurangkan 72% risiko diabetes, 60% penyakit jantung dan 39% penyakit darah tinggi. Kajian-kajian saintifik ini pula ditulis dan diterbitkan untuk rujukan umum. So.. Kalau ada orang tanya, “Shaklee ni betul-betul BERKESAN ke??” Senang je jawabnya.. “Insya-Allah berkesan.. Kalau tak percaya, boleh google dan baca 100 buah buku saintifik tu.” Beli jer lah sebotol Vita-C tu, telan dan rasa sendiri keberkesanannya. Harga tak sampai pun RM100 tapi tahan 6 bulan hokeyhh.

ALWAYS GREEN
Bangunan Shaklee dibangunkan dengan konsep mesra alam, sehinggakan tiada satu keadaan pun yang boleh menyebabkan kebakaran pada bangunan tersebut. Cuba tanam botol-botol kosong suplemen Shaklee, pastu selepas sebulan korek balik tanah tu, konfem botol dah hilang jadi tanah. 
Biodegradable!!




Tuesday, March 18, 2014

RESEPI ESP (ENERGIZING SOY PROTEIN SHAKLEE)

Resepi ESP


Sesiapa yang rasa tak boleh nak telan ESP tu "hidup hidup". meh la cuba resepi di bawah ok 

  1. ESP + Air Suam
  2. ESP + Milo (serbuk milo+esp= shake shake ! sejuk sangat yummy)
  3. ESP + Fresh Milk (tak kisah susu kotak atau tepung:prefer HL)
  4.  ESP + Fresh Milk +Kurma ( rendam dulu kurma dalam susu,then boleh la blend )
  5. ESP + Performance Drink Shaklee+ Mealshake Shaklee
  6.  ESP + Nesvita 3 in 1
  7. ESP + Jus Tropicana Twister
  8.  ESP + Ribena
  9.  ESP + buah buahan (buat jus; any fruits)
  10.  ESP + Oat+Fresh Milk+Milo
  11.  ESP + Nestle bliss
  12. ESP + Kurma + badam +avocado + ais
  13. ESP + Koko +minyak zaitun + oat +madu +susu (suggested by Prof Dr. Muhaya)
  14. ESP + Susu kambing
  15. ESP + Horlicks
  16.  ESP +Vitagen
  17.  ESP + Cinch Shake + Energy Tea Mix Shaklee + air suam( pergh! Kenyang, sedap, segar smpi tengahari!!)

Tapi saya suka minum ESP cenggitu je.. agak2 dan boring.. mix dengan susu segar perisa strawberry.. memang terangkat abes lah! 

Masker ESP


Let's we get pretty with ESP!!











Memang berbaloi baloi..

boleh share ngan kawan kawan okey (BUY 6 FREE 1)



Your Favourite Shaklee Independent Distributor:
ANDELIANA
014-7314807

Monday, March 17, 2014

Design umah Jepang idaman hati

Maaf la x ingat gambar ni cilok dlm blog sape.. tapi cun kan umah ni


Assalammualaikum..

Sihat ke semua.. saya sekeluarga alhamdulillah sihat.. cuma mak saya sekarang ada kt hospital, sebab batu karang.. baru lepas pecahkan batu karang tu. doakan mak saya cepat sembuh ye..

Bercerita tentang rumah idaman.. saya dan suami memang suka rumah kayu. macam chalet chalet yang lawa tu.. memang idaman kalbu.. Cottage pon idaman kalbu gak. semua design tu memang bermain2 je kat minda saya setiap hari.. "bilalah nak jadi kenyataan kann"

Tanah encik husband dah beli dekat area KDSK Manjung (alhamdulillah). Tu je lah aset kitorang sekarang. Tinggal nak bina rumah je lagi. Rumah kt area Manjung ni mencanak2 naik harganya.. Rumah setingkat pon dah rm250k. Apartment yang x rupa apartment tu pon dh RM170k.. Lebih untung kan if kita bina sendiri rumah. Dah la dapat rumah ikut design yang kita nak.. untung kan ye dok..

doakan lah kitorang berjaya dapat rumah idaman kitorang eh.. lagi best if doa kan kitorang dapat bina rumah tu dengan duit cash.. x yah pikir utang dah.. semoga bonus shaklee ku semakin berkepuk2 dan boleh bina rumah cash.. amennnnn (tolong ameen kan eh) thank you



Promosi ESP masih lagi berlansung. Beli 6 free 1. 
Hubungi saya untuk harga kebaboommm 014-7314807




Wednesday, March 5, 2014

ESP SEBAGAI SUMBER PROTEIN YANG LEBIH BERKUALITI

25% daripada tubuh badan manusia dibina daripada PROTEIN.

Contohnya seperti kuku, kulit, otot-otot sebenarnya berasal daripada protein. Percaya atau tidak, itulah kenyataannya.

Ringkasannya, struktur dalam tubuh badan manusia dibina daripada susunan berikut:

SEL ——> TISU ——–> ORGAN ———> SISTEM

Struktur badan kita terdiri daripada SEL. Kemudian, sel-sel ini akan membentuk tisu-tisu. Seterusnya, tisu-tisu akan membentuk organ dan akhir sekali, organ-organ ini akan membentuk sistem.  Oleh sebab itu, badan kita SANGAT memerlukan PROTEIN.

Ingin tahu mengapa? Sebabnya PROTEIN adalah makanan utama bagi  sel tubuh manusia. Sel-sel yang sihat akan dapat menghasilkan tubuh badan yang sihat dan cergas.

Setiap hari, anda akan makan lauk-lauk yang mengandungi sumber protein bukan? Seperti ayam, daging, telur, ikan, kekacang dan banyak lagi.

TETAPI, tahukah anda sebenarnya PROTEIN sangat MUDAH TERMUSNAH apabila dikenakan SUHU TINGGI? Contohnya anda goreng ikan. Berapa banyak PROTEIN yang tinggal? Anda tak tahu kan? JADI, apa kata anda ambil ESP sebagai sumber PROTEIN yang lebih berkualiti. Oh! Semestinya ESP mematuhi kriteria pemilihan soya yang selamat. Paling penting, ESP sentiasa SELAMAT, sentiasa BERKESAN dan sentiasa MESRA ALAM. 

RAMAI YANG TELAH MERASA KEBAIKAN DAN BETAPA BAGUSNYA ESP SELEPAS MENGAMBIL SECARA KONSISTEN SELAMA 3 HINGGA 4 MINGGU. Ada yang kata, kulit makin licinlah, kulit makin lembut, parut jerawat makin pudar, rambut dah kurang gugur, susu makin banyak, suami makin sayang dan macam-macam lagi!

PROMOSI ISTIMEWA ESP SHAKLEE PADA BULAN MAC 2014 INI. 

HUBUNGI SAYA SEKARANG!


Fb: NURUL ANDELIANA
Email: yellow_adam2011@yahoo.com
No. Hp: 014-7314807
ID No.: 897321
Kawasan COD: Sitiawan-Manjung-Lumut-Pangkor

Tuesday, March 4, 2014

HOTEL KEDUA DI BANDUNG - FAVE HOTEL JALAN BRAGA

Assalammualaikum semua

Jom sambung balik kembara saya di bumi Indonesia. nak cerita pasal hotel kedua, yang best, yang dalam mall, yang WIFI nya laju.. best!

Saya yang decide nak duduk hotel ni hari ketiga saya di Bandung. Hotel ni di tengah kota, di sekitar jalan braga yang penuh dengan kedai lukisan.. Lukisan dia masyaallah cantik dan MURAAAAAAAAAAHHHH sangat.. saya dapat beli lukisan surah al falaq dengan harga RM100 lebih kurang. masa dekat malaysia dulu penah tanya lukisan macam tu RM500+.. nampak tak perbezaan harga di situ.. mak siap borong 2 lukisan, adik borong 1.. balik tu kami mengangkut lukisan jelah hihi



Hotel ni murah je.. Semalam dalam RM130. Booked 3 bilik, 1 untuk mak abah, 1 untuk me+husband and twin and 1 for apit and angah. tempat makan dekat je.. turun tingkat bawah, ade kedai dalam mall.. xpon jalan depan sket ade Wendy (sedap!). Boleh jalan kaki ke pasar baru hokeyhh. hari ketiga tu saya gamble je ngan husband and twin naik angkut ke Pasar Baru, then jalan kaki balik ke hotel ikut celah2 kampung orang. best sebab boleh lihat pemandangan rumah2 golongan biasa di Bandung. Mulut kene rajin bertanya la (every 5 minit saya benti tnya orang jalan balik hotel, jangan risau, orang di bandung sangatlah sopan, mmg x same ngan indon yang datang Malaysia)

Malam tu siap g spa dalam hotel ni. X mahal sangat around RM60 je untuk massage and body scrub. Boleh search Favehotel and book dekat diorang nye website.

Saya bagi 9/10 bintang untuk hotel ni!





Monday, March 3, 2014

PROMOSI ESP BUY 6 FREE 1 (MARCH 2014)


 Promosi hebat bulan March 2014 ini ! 
beli 6 free 1 siap dapat free membership.
kelebihan join member :

1- cash bonus sehingga 21%
2- ada peluang untuk car bonus 
3- peluang untuk trip ke luar negara secara percuma (next year ITALY okeyh) @ buat umrah untuk muslim 

hebat kan ? 
mana tau, dengan promo esp ini, anda bakal mendapat income sehingga 6 angka tahun depan! 


Jangan Lupa Hubungi Saya Ya.....
ANDELIANA : 014-7314807
FB : Nurul Andeliana
emel : yellow_adam2011@yahoo.com

Thursday, February 27, 2014

CLOSING 28 FEBRUARY 2014

Ya allah.. permudahkan lah closing aku dan anak2 shakleeku pada hari ini.. 

permudahkanlah closing rakan2 ku juga

ameen ya rabbal alaminn

Penangan closing february

assalammualaikum semua

banyak lagi nak karang pasal journey ke Bandung tempoh hari.
tapi la ni kita settelkan pasal closing dulu.. semoga esok closing dengan jayanyaaa.. ameenn

p/s: sesiapa nak order Shaklee boleh sms atau call saya ok 014-7314807
harga kasih sayang saya bagi :)

Sunday, February 23, 2014

5 perbezaan Vitamin Sintetik dan Vitamin Semulajadi

Assalammualaikum semua

Jom kita ikuti 5 perbezaan Vitamin Sintetik dan Vitamin Semulajadi yang dipetik dari mamafaiz.com dan sumber asalnya dari Mommy Lyna @ mysuperkids.net  


1. Penghasilan

 -Vitamin natural - dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya. 

-Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.


2. Keserasian dgn badan

-Vitamin natural - dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.

-Vitamin sintetik - walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.


3. Harga

-Vitamin natural - tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.

-Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.


4. Kesan kepada tubuh badan

-Vitamin natural - mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dalam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

-Vitamin sintetik oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, maka kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.


5. Kesan jangka panjang

-Vitamin natural - tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).


-Vitamin sintetik - mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.


So, anda boleh nilai sendiri... mana satu yang terbaik dan mana satu yang menjadi pilihan anda... Pilihan saya tentulah semulajadi yakni Shaklee... Tidak mengapa berbelanja lebih sedikit untuk kebaikan yang berpanjangan daripada berjimat cermat untuk sesuatu yang memberikan kebaikan sementara dan dalam masa yang sama terselit keburukan... 


Pilihan di tangan anda.....
Jangan Lupa Hubungi Saya Ya.....
ANDELIANA : 014-7314807
FB : Nurul Andeliana
emel : yellow_adam2011@yahoo.com

** These statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration**
** These product are not intended to Diagnose, Treat, Cure or Pevent any disease**

Hari kedua di Bandung, Indonesia (11 Februari 2014)

Assalammualaikum,


sihat ke semua orang? alhamdulillah saya sekeluarga sihat. Jom kita start pengembaraan saya di Bandung tempoh hari

Hari kedua di mulakan dengan breakfast dekat hotel. Breakfast die simple je.. ade nasi goreng and lauk sket and roti. Then kitorang start berjalan kaki di Jalan Dago. semua factory outlet kitorang masuk. ade yang x dapat masuk sebab buka at 12pm. Jalan kaki sampai ke mall yang ade jual hp untuk cari plug adaptor nak charge hp.. punyalah gigih jalan kaki dengan dukung si kembo tu. 

balik dari shopping tu sempat lah g spa (murah and berbaloi baloi. buat facial dalam RM40 je.. jimat duit mak!). husband pulak urut kaki.. RM20 je.. murah murah..

tengah hari kitorang makan kt Kartika Sari. saya  amik Nasi Timbel. boleh la tahan tapi sup masam tu cm pelik sangat rasenye. tak kena ngan tekak melayu saya ni.

then balik hotel sebab dah penat, anak pon nak tidur. Malam tu kitorang jalan jalan sekejap and makan kt hotel je. Malam tu jugak my mom, my dad and adik saya sampai. lengkap dah satu family Pak Bako.

Tips untuk anda di Jalan Dago,
  1. Most FO boleh guna atm debit, so x perlu susah susah bawak cash banyak banyak ok
    1. kat Jalan Dago ni banyak orang jual souvenir, cam fridge magnet, Tshirt Bandung, keychain.. if korang tak nak, cakap je elok elok "ngak mau"..pastu buat tak tau je okeyhh
    2. Tshirt, fridge magnet semua tu tak yah la beli kat sini. MAHAL. beli kt pasar baru. 7 helai tshirt 100,000rupiah (dalam RM30 je). fridge magnet kat Pasar baru, 5 x 6keping baru 100ribu rupiah.. berbaloi baloii
    3. kat Jalan Dago ni banyak roda (gerai jual makanan). hati hati sebab kebersihan tak terjaga. Takut sakit perut je
    4. kalau letih, naik je angkutan kota (sorang dalam rm0.60 je)

    tu jer kot. if ade pape nak tnye boleh pm saya ok. nak beli Shaklee pon boleh. konsultasi percuma :p

    salam sayang,
    Andeliana


    Thursday, February 20, 2014

    ROYAL DAGO JALAN DAGO (10 FEB - 12 FEB 2014)

    Assalammualaikum semua.. 

    nak citer pasal first hotel yang saya duduk di Bandung ni. Hotel ni bukan lah hotel yang mewah (sebab on budget pergi 8 orang termasuk 2 kanak2) so kene amik la hotel yang x mahal tapi selesa sebab kita nak shopping and abeskan duit berjuta juta kan.. lagipon keluar pagi, balik dah petang kan..

    gambar ehsan dari pakcik google

    Hotel Royal Dago ni memang betul betul terletak dekat Jalan Dago, jalan yang penuh dengan Factory Outlet yang best best. Jalan sikit jumpe FO, kiri kanan FO, Kartika Sari pn ade kat Jalan Dago ni. Oh yang paling best, sebelah Royal Dago ni betul2 kedai Amanda Brownies ( tapi kami x dan nak g hehe). memang masa kitorang duduk hotel ni, kitorang tak amik khidmat supir pon. memang jalan kaki la kitorang sehari tu. me and husband dukung si kembar tu (alhamdulillah, babycarrier ERGO memang sangat membantu). Pada sesiapa yang nak bawak stroller tu, dinasihatkan takyah la bawak. Guna carrier senang. badan pon boleh kurus sket haha.. jangan risau, if penat nak patah balik, naik je angkutan kota. murah (Rp 2000 untuk sorang, lebih kurang RM0.60 je). 

    gambar google jugak


    Memang banyak gambar google sebab kat sana mase first day tu hp, Ipad semua abes bateri. DSLR plak tak bawak so xde la kami bergambo sakan. bukan tak bawak plug tapi soket kat Indon ni berlainan hokeyh.. So korang kene beli siap2 international adapter (memang silap kami sebab x beli awal2, adik suruh beli kat airport, malangnya airport die kecik bangattt, xde kedai jual menda alah cmni). Soket die macam kt bawah ni haa. So korang cari la siap2 okeyh kt Aeon Tesco ade jual rasenya.


    Kitorang book hotel ni guna agoda.com and including breakfast. breakfast diorang tak semeriah macam breakfast kt hotel kita ni ha. ade nasi goreng camtu je.. Pilihan lauk memang tak banyak tp alhamdulillah breaksfast sedap..boleh la masuk mulut kan. cuma food untuk anak kecik tak der. kenalah makan nasi goreng jugak. kitchen hotel ni beroperasi 24 jam. So both night mmg kitorang makan kat hotel jelah. Restoran kt Bandung ni majoriti tutup awal. 

    Pada saya, Royal dago ni memang recommended. Wifi ade tapi kat area lobby memang terbaik. if kat bilik, wifi memang slow ya amat. tapi at least ade la kan dari takde. Rate bilik untuk Deluxe adelah rm118 sehari including breakfast. murah kan. oh ya, di hadapan Royal Dago ni ade lg satu hotel under Royal dago jugak tapi hotel ni lama sikit TAPI harga die sangat lah murah, berbaloi2. 2 double bed dalam Rp325,000. boleh tidur  4orang dengan selesa. jadilah kan. if nak honeymoon, hotel ni tak recommended tau! 

    Ni adress and No fon Hotel Royal Dago ni: boleh booking through agoda k :)

    Jl. Ir. H. Djuanda 169-156, Dago, Bandung, Indonesia
    +62222502200


    if korang ade ape2 nak tanya, boleh email saya di yellow_adam2011@yahoo.com. Insyaallah saya akan menjawab sebaik mungkin :)

    salam sayang,
    andy si penjual Shaklee



    Wednesday, February 19, 2014

    BANDUNG DAY 1 (travel dari Perak - LCCT - Bandung)

    Assalammualaikum semua..

    Sementara tengah ingat ni, better update pasal a week trip saya ke Bandung, Indonesia bersama keluarga tercinta (10 February 2014 - 16 February 2014). Tiket sepatutnya pukul 4.45pm on 10 Feb tu tapi last2 delayed smpai pukul 830pm.. Tiket flight untuk 2 dewasa, 2 kanak2 ke Bandung RM702, consider cheap kan termasuk tax, luggage 20kg and insurans. Fully sponsored by my little brother (thanks a lot)

    First time naik flight dari LCCT. Our 2nd time with Air Asia (first masa babymoon ke Sarawak tahun 2011 tp masa tu naik ikut Penang). Saya mula2 terkejut masa sampai ke LCCT, manusia punyalah ramai, LCCT plak cm sempit, so otak ni asyik pikir LCCT ni same cm PUDURAYA :p . Kami ( saya, husband, the twin and adik bongsu) gerak dari Sitiawan jam 10.30 pagi. Sampai LCCT dalam jam 2 petang. Kereta pulak parking kt tempat yg sehari rm16 tu, sejam rm1, so husband drop kitorang and dia menapak la jalan ke LCCT ( thanks  alot :p ) . Parking murah ni dekat area Tune Hotel.. agak jauh la jugak kan nk ke LCCT.

    pic ehsan dr google: blog parkingrate

    ni first flight untuk adik saya yang bongsu tu, so die over exited nak duduk tepi tingkap, malangnya flight waktu malam, so view pn x best sangat la.. anak saya safya pon exited sbb nampak kapal terbang depan mata (first flight diorang naik MAS, so xnmpk la kapal terbang tu live. exited smpai tertidur. masa nak jalan kaki ke kapal terbang tu, saya gerak die, tanya die nak tgk aeroplane tak, terus die bangun.. SO EXITED. tapi yang tak best nye, masyaallah, jauh beno nak menapak ke kapal terbang tu, dengan dukung anak lagi.. ayoyoooyoo terus rs cm kurus sekejap :p . anak saya si safya tu punya exited sampai x tidur dalam flight. Siap bgtau die berak lagi.. merasalah basuh berak anak dalam flight. apaknya ngan kakaknye dah lena diulit mimpi.

    Sampai je Bandung, ade pak supir tunggu dengan kertas A4 tertulis nama saya.. Airport Bandung sangat lah kecik.. nak tunggu beg pon smpai dekat sejam.. nak cop pasport pon 3 kaunter je bukak.. nasib la masa kami sampai tu just flight kami je yg baru smpai.. so xde la beratur panjang sangat. masa dalam flight diorang ade bg satu  borang kastam dan borang declair suh isi. smpai je nanti diorang akan ceraikan sebahagian, sebahagian lagi korang kene simpan, masa nak balik tu nanti kene bagi okeyh.


    Berikut adalah info / tips untuk anda :

    1.  FORM - Pastikan anda telah menulis borang2 yang diberikan oleh pramugara/pramugari  sebelum 
         sampai.. Bukan apa, nanti takdelah terkial2 baru nak menulis bila dah sampai di sana...

    2.  PEN - Bawa pen sendiri lebih baik dari meminjam... Senang

    3.  CHECK-IN ONLINE - Bagi mereka yang booking tiket secara online, baiklah korang check-in terus 
         secara online... So, masa di Airport boleh terus masuk ke pintu, takyah nak beratur untuk check       in...Tunjuk jer boarding pass yang diprint sendiri melalui online... Senang dan melicinkan pergerakan kita semasa di dalam LCCT...


    okeyh.. nanti saya cerita lagi pasal entri check in Hotel yang pertama which is Hotel ROYAL DAGO di Jalan Dago yang penuh dengan factory outletnya. Jumpe lagi di next entry ye :)

    Salam Sayang,
    Andy si comel :p