Thursday, November 17, 2011

:: pengalaman mengandung saya ::


Cewaahh..tajuk macam dh beranak kan..padahal baru masuk trimester ke-3..alhamdulillah dari trimester pertama sampailah ke saat ini, aku x diserang oleh alahan yg teruk..jalan pn masih laju smpai kene sound ngan mmber2 sekerja sbb jalan lagi laju dari diorg..mudah2an smpai bersalin la dipermudahkan oleh Allah…ameennn

Trimester Pertama..

Masa first2 tau tu..nafsu makan aku mmg mencanak2..padahal masa tu dh nk kenduri bersanding (kire ms bersanding tu muka mmg sgt la tembam). Berat badan mmg naik sangat ms tu..rs berat dh smpai 58 kilo or 60 kilo cmtu..msk je bln ke3 aku dh stat loya..tp mmg xteruk (Alhamdulillah)..Cuma xleh bau masakan..muntah pon x smpai la 10kali..mmg xteruk pn..syukur sesangat ..Cuma rs nk muntah tp x muntah..keadaan tu smpai la aku msk 4 bln cmtu..

Trimester kedua

Masuk ke trimester ni..berat aku makin turun..muka pn cengkung..balik kg suami ramai gak la yg tegur muka dh cengkung..kire berat naik tu berat baby n air ketuban je..ape2 pn aku bersyukur sbb baby naik jugak berat n mmbesar dgn sihat even nurse dok ckp baby aku kategori kecik la..yela..dh ade 2 baby kongsi Rahim yg same..mesti la sendat sket perut n susah sket nk membesar kan..HB aku mmg x penah naik..ms awl2 tu je 11..makin lame makin turun..sentiasa merah je Hb..dh mkn hati suma pon x naik..try IBERAT pn x jalan jugak..pasal HB ni mmg aku runsing sket la..tp ape2 pn baby membesar la jugak even maknye pucat setiap hari..pastu aku plak kene keputihan..xtau la kenapa tp nasib baik la x serius mana..ditambah plak dr suspect aku ade tiroid..bape kali tah kene amik darah..pas makan ubat tiroid tu dh normal balik (Alhamdulillah la kan)..

Trimester Ketiga..

Berat aku just naik 300 gram je dlm 2 mggu which supposely aku naik 2 kilo dlm 2 minggu..tp berat baby naik..so maknenye berat aku la menurun..jenuh kene pakse ngan husband mkn mkn mkn..tp bile aku mkn (dgn perut sendat) mesti aku sendawa kuar muntah sket n masuk balik (dpt bygkn x?)..pedih je rs..so cmna aku nk mkn..rs nk mkn tu mmg la ade..Cuma perut tu sendat la sesangat..cik abg pulak ckp..perut x besar lg..t lg beso..nurse pn ckp nk compare perut aku ngan org yg prgnt twin yg lain, perut aku mmg kecik sket la..lebih sket je dr org mengandung normal..baby pn skrg sorg 1.5kilo and sorg lg 1.2kilo (29mggu)..mggu dpn br nk g scan sekali lg ngan pakar hosp manjung utk check saiz n berat baby yg sebetulnye..kalu org lain sepanjang mengandung 7 bln baru 4 or 5 kali g check up..aku plak dh hampir 30kali kot..ngan check up kt KKIK 2 mggu skalinye..pastu check up ngan pakar kt hosp 2 mggu skali..scan ngan pakar kt hosp pn 2 mggu skali..mmg kerap sgt..and dtgla seawall 715 pagi pn, aku mesti keluar lmbt punye..haiyyaaa..n rsnye aku pn dh jd bahan ujikaji kt hosp sbb kes twin x de la ramai sgt kan dlm setahun..so bile dr scan je ade je dr pelatih pn dok tgk same ms scan tu..hoho..beranak t xtau la mcm mane kan..harap2 dpt beranak normal n pelatih pn x ramai la menyaksikannye (malu den..)

Panjang plak coretan kali ni..smpai bertemu di next entry..take care semua..

Monday, November 7, 2011

:: Hai ::



Assalammualaikum..

Lame rasenye x berblogging..dek kerana line broadband yg dipotong kerana kesengalan broadband yg ade limit skrg, then dekat office pon xleh nk bkk blogspot sbb kene sekatan jalanraya..but ttbe je ms raya aji aritu blogspot dh leh dibuka kt ofis so mari kita gunakan kesempatan yg ade utk berblogging hohoho..

Alhamdulillah, kandungan saya telah mencecah 28 minggu..tggl 86 hari sahaja lg utk bergelar ibu..x sabar rasenye..persiapan pulak dh dibuat sedikit demi sedikit..sbb nye baby kembar..so bajet pn double lah kan..beli ape yg penting dahulu..then br beli yg x berapa nk penting..

Skrg sy tengah memikirkan produk bersalin mana yg ptt diambil..mak sarankan beli jamu mak dara..but the price mmg mahal sket la..(over the bajet actually)..RM350..tgh tgk bajet cukup ke x..doakan saya lah ye..

Dh lame x menulis pastu otak pn beku..dok mengadap keje costing yg mmbebankn otak lg..haiyyaa..harap masih x terlambat utk wish SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA utk semua dari sy sekeluarga..TAKE CARE

Sekadar selingan..gambar babies yg ditangkap ketika scan tempoh hari di Manjung Specialist