Monday, November 29, 2010

:: selamat pengantin baru shahril & fieza ::

my dear BIL and SIL to be..

last saturday adik lelaki kepada encik kekasih telah sah bergelar suami orang
dengan 4 kali lafaz (haa jgn gelak2..tunggu time korang nnti cmne )

ape2 pun..as bakal kakak ipar yg sgt baik hati
terlupe nk bli pape kt adik2 aku ni
eh adik tapi lagi tua :P
t along blk claim kt along eh
hihi

ape2 pn..
wishing u both a wonderful beginning
and love to last a lifetime

love,
along

Monday, November 22, 2010

:: istanbul trip 17 nov 2010 part 2 ::

ok
sambungan dari entry sebelum ni

we had our lunch at arasta bazaar


aku try turkish coffee which cost me 5 TL = RM 12.50 cmtu
n mkn kami berkongsi sbb nk jimat kan..agak mhl mkn kt sini
bg pendapat aku yg x berapa nk kaye ni la
sekali mkn beratus gak la
(korg rs mhl ke x eh?)

ni muke terkejut tgk harga

ni ha coffee nye..kecik je

ni pulak mknn yg dimakan..suke sbb ade terung bakar
(syg..syg tau kan yana ske terung bakar kan?)

after dh kenyang sume..
kitorg gerak pegi blue mosque..
on the way ke blue mosque..
ade satu restoran..
pada aku comel tgkap restoran ni
so aku trus la posing kt restoran colourful neh

so kami berjalan ke blue mosque..
subhanallah..mmg cntik masjid ni
mmg terer sape yg buat msjid ni
cume terlalu ramai pelancong smpai x sanggup aku bersesak2 nk msk dlm tu..
so kami KIV utk explore masjid ni
last day br kami masuk

ni pintu gerbang
ni gmbr nk tunjuk org ramai kt blue mosque :P
(nmpk x yg beratur utk amik plastik letak kasut tu)after blue mosque..
kitorg blk ke hotel utk mandi solat sume..

saje nk tayang hotel yg x seberapa tp bersih n selesa

bersambung.....
(1st mlm dekat istanbul)

Saturday, November 20, 2010

:: istanbul trip 17 nov 2010 part 1::

salam semua

rs cm aku akan mengarang entry yg sgt pnjang selama 4 hr wahaha
so bersedia ok (klu nk baca la kan)
sila buat air milo siap2 n bawak roti dpn pc ok..
smbil baca boleh la cicah roti dlm milo
klu pc kene ayor..aku x bertanggungjawab ok
muahaha


pengembaraan aku bermula pada 17 nov 2010 flight pukul 255 pagi (turkish airlines)
beberapa jam sebelum tu aku sebok mengacau dzihin mengemas beg smpai jam 10
pkul 10 aku blk bilik aku
(maklumla sunyi sbb cik abg xleh online kan)
blk2 tu boleh plak aku tertidur dgn sgt selesa smpai aku lupe yg driver akan amik aku pukul 12 tgh mlm
kunci jam pun x dengar..

sekali tepat jam 12 mlm..
aku dgr org pggl nama aku..
suara kak ros pnggil..
tgk jam..
mak aihhh
dh pukul 12!!!
seb baik la pukul 7 tu aku dh mandi sume
klu x mmg aku gerak smpai istanbul x mandi la
mmg gelabah abes aku time tu

aku siap dlm 5 minit
gerak kumpul dpn villa 2
sume org gelak kat aku..
mane x nye..ade ramai org nk terbang mlm tu
n sume dh siap dgn mekap sume..
aku je siap cm hampeh..ngan muka mamai sume..
pening2 sbb terkejut lg
ape2 pn alhamdulillah aku selamat smpai kt airport pukul 1 pagi..

smpai airport..g minum sume..
naik la flight..
mknn dlm flight ms tu
mashaallah..mmg x menepati citarasa aku lnsung
tp dh lapa..telan jela kan

smpai atartuk airport pukul 630 pagi..terus cr metro station, beli token yg bernama "jeton" berharga 1.75 TL and terus menuju ke stesen zeytinburno..
smpai kt stesen zeytinburno..kitorg kene tukar tren..kene beli 1 lg jeton harga yang same (utk makluman ke sume stesen menggunakan metro, harga die FIXED..1.75 TL..x kisah ko nk g dekat ke, stesen terakhir ke..harga die tetap 1.75 TL (unless ko dh kuar dr situ,ko kene la beli jeton yg lain kan)

tren seterusnye menuju ke kabatas..but kitorg berhenti kt stesen sultanahmet
(kt sini dekat ngan blue mosque,hagia sophia,basilica cistern,topkapi palace & grand bazaar)
ms kami smpai..mmg ade 2 3 org je kt taman dpn stesen tu
mmg rs cm sunyi..rupenye ms tu org masih lg mood holiday kan..stil tdo lg kot..

kitorg cr hotel x jumpe sbb byk sgt2 hotel kt area tu
puas tnye org..siap tnye org yg x pndai ckp english..die bg arahan dlm bahasa turkey..
kelakar bile ingat2 blk..
smpai ade sorg uncle ni tunjukkn jln smpai jln kaki..
mmg kebanyakan org turkey jenis ske membantu..siap klu tau dr malaysia
oh malaysia..my brother..haha

dh smpai hotel around 8 am..
letak2 beg (xleh check in lg sbb check in time pukul 12 tgh hr)
so kitorg gerak pegi cr mkn..
cr punye cr..xsinggah pn..
singgah little hagia sophia sat..amik gmbr..
kt sini ade sorg penjaga masjid la..
die lelaki tp salam je pompuan
mebe sbb mazhab die lain kan
aku pn terpkse la smbut huluran salam die tu

so ni la little hagia sophia..dekat ngan hotel aku

one more..kt istanbul sgt byk anjing besar2..
n kucing2 die sngat la comel, gebu dan gemok
kucing parsi kan
klu kt msia dh lame kot kene colek n jual hehe

pas g little hagia sophia
kitorg jln2 kt kedai souvenir yg jual lampu2, T shirt n Fridge Magnet
first kedai yg kitorg masuk, penjual tu mcm phsyco gile
die pkse kitorg beli pinggan ukir2 dr turkey tu
mmg lawa..tp u kene ade byk baru lawa letak kt almari..
satu yg besar tu dh 100 TL = 250 RM
x sanggup aku beli..
(korang snggup ke?)
bile kitorg xnk beli..die pkse2 lg
pastu siap cm nk halau je sbb kitorg xnk beli
budaya kt sini
die akan pkse gk org beli if org tu 1st customer..
sbb ikut kepercayaan diorg..
1st customer bwk luck

then kitorg move from 1 shop to another shop
smpai la ke arasta bazaar
kt sini pun jual souvenir gak
die kt belakang blue mosque je

barang2 lebih kurg same harga je sume tempat pn

fuh penat..
nnti sambung ok :)







Wednesday, November 17, 2010

:: selamat smpai istanbul ::

alhamdulillah slmt smpai td
menggunakan khidmat turkish airlines..
seat ok cume food x kene ngan tokak aku hoho
gmbr menyusul kemudian..
ngantok

Monday, November 15, 2010

:: selamat hari raya aidiladha ::

salam

selamat menyambut hari raya aidiladha semua..
mintak ampun maaf andai ade terkasar bahasa n tingkahlaku
sok 16 hb november 2010
dah raye dah dekat sini

so mlm ni insyaallah aku msk rendang ayam
hopefully menjadi..

aminnn

Sunday, November 14, 2010

:: i'm really sorry ::


Pernah tak korang rasa disayangi tanpa sebab?
n pernah tak ade org sayangkan korg smpai korg ckp la ape pn,
die tetap sygkan korg and tak jemu bersama korg?

yes, aku pernah and sedang merasainya


thx mr muhammad shamsul for that feeling
maafkan yana sbb selalu berkasar dgn abg
love u so much


Saturday, November 13, 2010

:: i love u ::


aku x ingat aku dpt pic ni dr mane..
but sooo cute

dh lame rs nye x update..
sedikit bz ms ni
mebe after raye akan berderet2 update sbb nk cte psl istanbul
wakaka


btw, encik kekasih akan abes latihan isnin ni
syukur2
akhirnye tamat jugak tempoh sebulan
terseksa jiwa dan raga sbb xleh nk kacau die slalu
hoohoo

p/s : ill always love u honey..muaccksss

Wednesday, November 10, 2010

:: istanbul in a week ::


ni duit lira yg aku dh tukar
currency die
QR1000 = 400 TL



tempat yg bakal dilawati



tram station


insyaallah 17 hb ni aku berangkat ke istanbul sempena eid holiday
first time pergi turkey
agak excited tp mesti lg best klu encik kekasih ade..

insyaallah if ade rezeki lebih..
suatu hari nnti kita pegi ye syg


Tuesday, November 9, 2010

:: summer ke winter ::


gmbr br ditangkap stgh jam td

mcm ni la keadaan sand storm
sila lihat bahagian yg mcm jerebu tu
skrg tgh hujan tp x berapa lebat
hujan yg ke2 sejak aku ade kt sini
ade la ujan gk sblm2 ni tp x smpai seminit benti
so aku x assume tu as ujan haha

so winter coat dh beli..
smgt hehe
pdahal xde la sejuk sgt kan
kaler itam sbb kaler merah/putih yg aku nk hargenye 500+
so memikirkan jangka ms pnjg sbb xnk mmbazir
beli yg yg berbaloi 2

aku beli winter coat nine west
so far aku tgk ok la..
cntik jgk

boot je x beli lg
xde yg aku berkenan n selesa utk aku
if ade pn 500+
(aku insyaallah xkan beli kasut lebih dr 250 ok)

tggl nk beli suar musim winter je
hihi gatai

:: bangunan owh bangunan ::


saje nk tempek pic gmbo bangunan yg company aku wt dkt doha ni
dah nk siap pn..tp entah bile..
insyaallah ujung taun dpn..

Monday, November 8, 2010

:: saya rs sy sgt sgt la sengal ::

ok..
tgk tajuk pn tau entry mesti nk cite pasal aku yg sengal

aku telah buat satu kesilapan yg br sekarang aku sedar setelah hampir 2 bln berlalu

cite die cmni

aritu air asia ade wt promo
kire dpt agak murah la g srwk dr penang
so menjadi seorg kaki melancong,
aku dgn slumber nye telah booked tix for 2 dr penang ke sarawak on 8 august

dan yg paling sengal sekali
august tu puasa
chaittttt

cmne nk ber honey moon bulan posa beb..
mai habaq kt aku sat

(tepuk dahi sendiri..adoyaii)

:: panduan memilih tarikh ::

HARI-HARI BULAN ISLAM PANDUAN MENURUT IMAM JAAFAR AS-SODIQ A.S.

01hb: Hari yang baik untuk bertemu pemerintah (orang kenamaan) / meminta hajat / berdagang / bertani dan bermusafir.

02hb: Hari yang baik untuk bermusafir / meminta hajat.

03hb: Hari yang tidak bagus.

04hb: Hari yang baik untuk berkahwin dan Makruh untuk bermusafir.

05hb: Hari yang tidak bagus.

06hb: Hari yang diberkati dan baik untuk berkahwin / meminta hajat.

07hb: Hari yang diberkati dan elok untuk apa yang dimaksudkan dan diusahakan.

08hb: Hari yang baik untuk meminta hajat dan Makruh untuk bermusafir.

09hb: Hari yang penuh keberkatan dan baik untuk segala hajat manusia. Dan barangsiapa yang bermusafir bakal memperolehi rezeki harta dan dia akan melihat banyak kebaikan dalam perjalanannya itu.

10hb: Hari yang baik untuk segala hajat melainkan bertemu pemerintah (orang kenamaan). Sesiapa yang lari dari penguasa akan tertangkap. Tetapi, baik untuk berjual-beli. Sesiapa yang mendapat penyakit akan cepat sembuh.

11hb: Hari yang baik untuk segala hajat, bermusafir, jual-beli, bercucuk tanam melainkan bertemu pemerintah (orang kenamaan).

12hb: Hari yang penuh keberkatan. Maka mintalah hajatmu dan berusaha nescaya akan mendapat. Bersembunyi dari pemerintah adalah lebih baik.

13hb: Hari yang tidak bagus atas segala amalan / hajat.

14hb: Hari yang baik bagi segala hajat / amalan.

15hb: Hari yang baik bagi segala hajat / amalan. Nescaya akan mendapat.

16hb: Hari yang tidak bagus.

17hb: Hari yang baik bagi segala hajat/ amalan. Nescaya akan mendapat. Baik untk bermusafir, jual-beli, bercucuk tanam, membina bangunan dan bertemu pemerintah (orang besar).

18hb: Hari yang baik bagi segala hajat. Barangsiapa yang bertemu musuh, akan mendapat kemenangan dengan Takdir Allah.

19hb: Hari yang baik bagi segala amalan. Barangsiapa yang lahir pada hari ini akan mendapat keberkatan hidup.

20hb: Hari yang baik untuk segala hajat, / bermusafir / membina bangunan / bertani / kahwin dan bertemu pembesar.

21hb: Hari yang tidak bagus.

22hb: Hari yang baik untuk berdagang / bertemu pemerintah / musafir / BERSEDEKAH.

23hb: Hari yang baik digalakkan untuk berkahwin dan apa saja perniagaan dan bertemu pemerintah.

24hb: Hari yang tidak bagus.

25hb: Hari yang tidak bagus dan BERHATI-HATI untuk setiap perkara.

26hb: Hari yang baik untuk segala hajat kecuali kahwin dan musafir. Hendaklah kamu BERSEDEKAH pada hari itu kerana ia memberikan banyak manfaat.

27hb: Hari yang baik untuk segala hajat.

28hb: Hari yang bercampur ( Baik & Tidak baik).

29hb: Hari yang baik bagi segala hajat melainkan menulis (kitab). Boleh menulis tetapi MAKRUH. Barangsiapa yang menulis kitab tidak mendapatkan idea yang baik. Sesiapa yang mendapat penyakit akan cepat sembuh dan yang bermusafir bakal mendapat harta yang banyak.

30hb: Hari yang baik bagi segala hajat / berdagang / bertani / kahwin, cepat sembuh dari penyakit, Yang lahir pada hari ini akan mendapat keberkatan, akan diangkat kedudukannya. Suka bercakap benar dan menunaikan janji.


source here

:: diet diet ::

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘O’

Dr. Peter J.D´Adamo menyarankan agar pemilik darah jenis O lebih banyak mengambil makanan berprotein tinggi, mengikut diet rendah karbohidrat dengan pengambilan ikan atau daging (kecuali daging yang diolah) serta sayur-sayuran yang banyak, telur dan kacang namun menghindari produk susu dan gandum. Beliau turut menyarankan agar pemilik darah jenis ini menghadkan pengambilan buah-buahan.

Pemilik darah jenis O harus menghindari semua jenis bijirin, pasta dan nasi. Dr. Peter J.D´Adamo turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu dihindar seperti sayur brokoli, sawi, taugeh, terung, cendawan, dan kentang. Bagi pemilik darah jenis ini, telur, susu, gandum dan kekacang tidak diperlukan memandangkan tubuh telah mendapat khasiat daripada sumber daging.

Hindari jeruk kerana ia mampu mendatangkan keracunan usus kepada golongan darah jenis ini.

Ciri khas golongan darah O:

• Memiliki sistem imunisasi tubuh yang lebih tinggi berbanding golongan darah jenis lain
• Mudah mengadaptasi berbagai makanan
• Untuk mengatasi tekanan, disarankan melakukan aerobik
• Dianjurkan untuk mengambil makanan berprotein tinggi dan rendah karbohidrat, seperti daging, buah-buahan, ikan, sayuran
• Berisiko terkena radang dan kerosakan organ seperti arthritis jika makanan yang diambil tidak bersesuaian

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Dua potong roti bakar lapis mentega dan sebiji pisang
Snek : Teh herba
Makan tengahari: Sepotong daging panggang, salad bayam dan epal
Snek : Sepotong kuih
Makan Malam : Sepotong daging lembu dan asparagus yang direbus, kentang rebus, buah-buahan dan teh herba

Hasil kajian yang dilakukan oleh Dr. Peter J.D´Adamo ini adalah suatu yang baru dan masih terdapat pertikaian daripada pakar pemakanan. Justeru, tidak melihat kepada jenis darah, apa yang lebih utama adalah mengamalkan pemakanan yang sihat.

Pemakanan sihat hakikatnya adalah mengenai memenuhi keperluan pemakanan harian dan pada masa yang sama, mengelakkan kekurangan atau berlebihan zat yang boleh menyumbang kepada risiko penyakit yang berkaitan dengan pemakanan tanpa mengira jenis darah individu. Ia meliputi membuat keputusan yang bijak tentang apa jenis makanan yang harus dimakan dan bagaimana mengamalkan tabiat makan yang sihat. Justeru, terpulanglah kepada anda sama ada ingin mengadaptasi saranan Dr. Peter J.D´Adamo ataupun tidak.

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’

Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.

Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.

Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba

Dr Peter telah mengaplikasikan teori diet mengikut Sunnah Rasulullah SAW dalam kajiannya. Beliau telah menggunakan lentil – sejenis bahan dalam kekacang untuk bertindak balas dengan koordinator tubuh dan menghasilkan tindak balas motor yang mengurangkan tindakan kawalan fizikal badan untuk melakukan aktiviti seharian. Maksudnya, badan kita sentiasa berada dalam keadaan rehat dan pembinaan protein untuk tumbesaran tubuh berjalan dengan rancak. Seterusnya, beliau mengkategorikan individu yang memiliki kumpulan darah jenis O, sebagai ‘meat-hunter,’ kumpulan darah A sebagai ‘vegetarian,’ dan kedua-dua kumpulan B dan AB sebagai ‘omnivor.’ Rasulullah sendiri tidak menggalakkan umatnya makan daging bersama susu dan ikan bersama susu. Ini amat bertepatan sekali untuk kumpulan darah A yang mana individu tersebut tidak boleh meminum susu dan makan daging. Sebaliknya, diet mereka perlu dineutralkan dengan pengambilan sayur-sayuaran yang banyak agar kesihatan terjaga dengan sempurna. Indahnya Islam!

Tuntasnya, pengamalan diet mengikut jenis kumpulan darah ini masih baru lagi pada persepsi masyarakat umum. Amalan diet ini dipercayai berkesan dalam membantu mengembalikan semula berat badan normal yang ideal dan dapat mencegah daripada dihinggapi penyakit berbahaya yang banyak menyerang masyarakat kita sekarang terutama masyarakat Melayu seperti kanser jantung, kanser peparu, diabetes mellitus. Mungkin kerana penyediaan resepi masakan yang mengandungi banyak lemak, tinggi kandungan kolesterol dan peningkatan kadar glukosa dalam makanan hatta nasi yang kita makan setiap hari dan setiap tiga kali sehari jua mampu mengundang penyakit kencing manis!

Sunday, November 7, 2010

:: tak ade koje ::


eiphryll kasi gula2 ni td
hihi

tangan gatal plak :P

Saturday, November 6, 2010

:: dress ::


minat btol aku ngan dress cmni..

kat mane boleh dpt ngan harga yg berbaloi2 eh?

kene jimat cermat skrg ni..
utk masa hadapan yg lebih gemilang
so no bazir2 no more

:: kenapa sume org nk kawen ujung taun ni sob sob sob ::


dengar tajuk pn macam ape je kan
sepatutnye aku makin hepy bile tgk kawan2 nk kawen

ttbe rs sedih plak sbb aku x kawen same ngan diorg


first of all aku nk ucap congratz kt my best frens ms kt uitm

(ko anggap aku best fren ke zati?)



zati and aku kt jusco

cantik kan die (ayat bodek nk suh die smpan doorgift VIP)


zati akan berkahwin pada 11 disember 2010..

and disebabkn aku ni terlampau la dkt tmpt kojenye, aku x dpt g majlis die..

sory syg..sedih sgt xdpt gedik2 kt pelamin ko..

sedih2..

nnti xleh la aku nk tunjuk kt anak2 aku g kenduri kawen ko

hoohooo



sedikit ucapan emo utk zati


tarik nafas dalam2


sedia


1


2


3





zati,

aku tau yap leh jaga ko ngan baik..

and aku harap sgt die jaga kwn aku ni dgn baik

(jage ko yap klu kawan aku makin kurus bile dh kawen)
i know u can be a good wife, a good cooker, and a good mother to be inshaallah

aku sayang ko

(sambil nanges sbb ko dh nk kawen..dh xleh nk gedik ngan aku cm dulu lg)


selamat menempuh alam rumahtangga!



secondly

congrats to my future brother in law

shahril yg akan melansungkn majlis dgn fieza pd hujung november ni

shahril ni adik kepada encik kekasih

tua dari aku

bini die pn tua dr aku

(tp aku stil kakak tau hoho)


sadly, aku x dpt g kenduri die

owh sedih2

xleh nk tunjuk kt anak2 aku yg aku g kenduri uncle diorg

cewahh...asyik sebut anak je ni


kepada kekanda shamsul yg dirindui,

maafkan adinda kerana tidak dpt bersama kekanda semasa keluarga kekanda mengadakan kenduri buat kali kedua

adinda berharap kekanda dpt membuat pelamin yg lebih cntik dr yg terdahulu muahhahaa

kanda jgn nakal2 ye semasa kenduri

jeling2 mata t adinda cocokkk baru tau..

shahril yg kiri sekali

mood skrg sedih sbb nk balik malaysia pergi 2 2 kendurii!!!!!!

:: keropok yg sangat pelik di mata aku ::

sebelum blk cuti hari raya aritu..
bebudak villa 2 ade beli 2 bungkus keropok..
biasa la kan
kate feveret mkn kan..
kene la ade kudap2 bila lapar kan
mase aku g cr mknn kt villa 2 ni..
sekali nampak la satu keropok ni



macam unik..
sbb kt msia x penah la lg aku jmpe keropok yg dibuat dr bendi..
ke ade tp aku xpenah tgk eh?

aku pn excited la nk mkan


sekali bukakk
terkejut aku
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


haa sebijik cm bendi cume tmbah perisa n garam kot
n rangup

rase die?
xmenepati piawaian aku haha

so aku bagi gred B
suke2 hati je kan
hahaha

Friday, November 5, 2010

:: kek yg amat comel ::


actually dh lame dh beli kek ni..
ttbe dok susun2 gmbo..
jumpe blk..
comel x ?
sgt comel n sedap..
nyum2
bole di dapati di kedai kek opera, city centre doha..
sila la mai beli

Wednesday, November 3, 2010

:: sambal tumis udang petai ::

semalam dengan jayanya
(walaupon sakit2 leher xleh paling ke kanan)

aku berjaya masak smbal tumis udang petai

clap clap clap utk aku

ini resipi nye ye tuan2 puan2


bahan2
udang sekilo
cili kering 15 tangkai
bawang beso sebijik setgh
belacan dlm 1inci cmtu
garam
asam jawa yg adabi seedless tu dlm satu sudu penuh
sedikit perisa jika mahu
petai jgn lupe

cara memasaknye pula
first skali korg rendam la cili kering tu dlm air panas kasik kembang
dh kembang blend la dgn bwg n air sket
tumis smpai naik minyak ye
pastu letak asam jawa
letak belacan n garam
masuk petai
dh agak2 leh masuk udang tu..
msuk la udang
biar mendidih ye
taruk la perasa sket jika mahu
sket je tauu

siappp


aku masak byk gile smlm
mkn 5 org
siap ade lebih lg..tapau utk mkn tgh hr ni
so tgh hr ni no diet2

ai gemuk x pe..encik kekasih ckp die lg suka..
hahaha
hrp2 smpai dh beranak pinak gemok cmne pn die sukelah
tp harap2 x gemok la..
nk sexy sepanjang masa..

opsss terlebeyh sudaa

:: rindu rinduan ::


eh eh bang
ade pokok kelapa terpacak atas kepala haha
cmni la org yg berjauhan melepas kan rindu..
tu pon dlm kesian sbb cik abg penat pagi2 dh pegi menyelam kolam
hukhukhukk

semalam rs mood down sgt
tgk muke encik kekasih terus mengalir air mata
cembeng gile ah..
apo nk buekk
naseblah dpt calon bini yg ganas tp cembeng haha

mish u so much sayang
(jangan muntah ye zati)


:: kawan sepergaduhan ::



ini kakak farah
kitorg ske ejek each other gemok
haha
n skrg kitorg diet x mkn tgh hr...
tp mlm mkn 2 pinggan
cbe teka diet ala negara ape cmni?
haha
sila abaikan baju kain cadar aku tu hehee



ini adalah musuh ketat sy di ofis.. ajith nama nya.. berasal dr india.. bakal berkahwin bln 12 ini.. dan bakal bekerja di sarawak pn bln 12 ni..
sgt suke cr pasal
and suke panggil aku gumuk
konon2 nk blaja bahasa melayu la
suh kak farah bg ayat yg boleh wt aku mrh
sekali ttbe kak farah suh die ckp
"nd cantik dan menawan..padan muke"
padan muke tu yg x tahan tu haahha

ajith ajithh
sian bini ko yg lawa tu






:: tersalah tido ::


mlm td rs sejuk..sejuk sgt
asyik on off aircond je
pastu aku tdo dlm keadaan yg sgt x selesa
plus encik kekasih xleh online mlm td
sedeyh2

bile bgn pg je
terus rs sakit kt leher
sampai xleh paling ke kanan
bile diurut
rupenye urat dh masuk angin
dh keras dh kt belah kanan
br pas sapu myk panas td

owh..rs simpati dkt family zati sbb banjir (byk2 kan sabar ok..jgn emo)
harap2 banjir x merebak ke umah FIL and ke perak..
risau risau
huhu

Tuesday, November 2, 2010

:: 03 november 2010 ::

tggl beberapa hari je lg nk raye haji
so this is my first time smbut raya di luar malaysia
x smbut raya haji ngan family penah
ms kt seratas dulu...
tp ry haji x rase sgt
sbb nye x de puase2 kan

td..
one of my officemate br baik dr demam
so my bos dtg dekat die n tnye
how r u today
what happen to u and etc
then my officemate pn ckp
die demam smlm dats y x dtg office sume
my bos bg suggestion
sedekah kan duit sket kt sape2
supaya my officemate ni dijauhkan dr evil eyes
my office mate ni cantik..filipino
so my bos ckp org2 cntik ni slalu la kene buatan2 org

my bos ni islam but syiah
rs cm comel je die bg nasihat cmtu
tergelak2 aku
ape2 jela boss

(kan kak fara gumuk kan)




sekian,
sekubeda

:: takde kerja ::

craving for this cute little thing
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.