Tuesday, March 24, 2009

:: tazkirah asar pada hari ini ::

Waktu-waktu yang baik untuk berdoa

# Pada malam qadar (sepuluh malam terakhir dalam bulanRamadhan)
# Pada hari Arafah ( 9 Zulhijjah di kala jemaah hajiwukuf di Arafah)
# Pada bulan Ramadhan# Pada malam Jumaat
# Pada hari Jumaat
# Waktu berjumaat, lebih-lebih lagi ketika imam dudukdi mimbar sampai imam mengucapkan salam
# Pada tengah malam
# Seperdua malam yang kedua (sesudah jam 12 malam)
# Sepertiga malam yang pertama (jam 6 sampai 10 malam)
# Sepertiga malam yang terakhir (sesudah jam 2 malam)
# Pada waktu sahur (sebelum fajar)
# Sesudah berwuduk
# Ketika orang azan untuk sembahyang
# Antara azan dan iqamat
# Ketika orang mengucapkan iqamat
# Ketika berbaris (jalan bersama) menuju medan perangsabil
# Di dalam pertempuran di medan perang
# Di akhir tiap-tiap sembahyang fardu
# Pada waktu sedang sujud (dalam solat atau di luarsolat)
# Ketika sedang membaca Al-Quran
# Setelah tamat membaca Al-Quran
# Ketika minum air zamzam
# Pada waktu ayam jantan berkokok (pda waktu pagi)
# Pada saat berkumpulnya kaum muslimin kerana agama
# Pada waktu berkumpul untuk berzikir (iaitu berkumpuluntuk menyebut kebesaran Allah, bertakbir, bertahmiddan bertasbih, atau berkumpul membaca dan mempelajariAl-Quran, atau berkumpul menerima pelajaran agamaIslam)
# Ketika menutupkan mata orang yang telah mati
# Pada waktu turun hujan
# Pada waktu tergelincir matahari pada hari Rabu

:: renungan bersama ::

someone gave me this advice...


"Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat."


same2 la kite renungkan bersama..


p/s: special thx to him...

Monday, March 23, 2009

:: doa istikarah ::

Ya Allah...
Seandainya telah Engkau catatkan
dia akan mejadi teman menapaki hidup
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan diantara kami
Agar kemesraan itu abadi
Dan ya Allah... ya Tuhanku yang Maha Mengasihi
Seiringkanl ah kami melayari hidup ini
Ke tepian yang sejahtera dan abadi

Tetapi ya Allah...
Seandainya telah Engkau takdirkan......
Dia bukan milikku
Bawalah ia jauh dari pandanganku
Luputkanlah ia dari ingatanku
Ambillah kebahagiaan ketika dia ada disisiku
Dan peliharalah aku dari kekecewaan

Serta ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan
Melontar bayangannya jauh ke dada langit
Hilang bersama senja nan merah
Agarku bisa berbahagia walaupun tanpa bersama dengannya

Dan ya Allah yang tercinta...
Gantikanlah yang telah hilang
Tumbuhkanlah kembali yang telah patah
Walaupun tidak sama dengan dirinya....

Ya Allah ya Tuhanku...
Pasrahkanlah aku dengan takdirMu
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik buatku
Karena Engkau Maha Mengetahui
Segala yang terbaik buat hambaMu ini

Ya Allah...Cukuplah Engkau saja yang menjadi pemeliharaku
Di dunia dan di akhirat
Dengarlah rintihan dari hambaMu yang daif ini

----------------- -------------------- ---
Jangan Engkau biarkan aku sendirian
Di dunia ini maupun di akhirat
------------- -------------------- -------

Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman
Supaya aku dan dia dapat membina kesejahteraan hidup
Ke jalan yang Engkau redhai
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh

Amin... Ya Rabbal 'Alamin

Sunday, March 22, 2009

:: tag heuer lagi-betul ke ejaan aku? ::


alin tag aku. So here goes.Rules:


The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below.
Then, you must choose a picture in the first page of result and post it as your answer.
After that tag 12 people.

1. The age of my next birthday = 24




2. The place I would like to travel to = Mauritius



3. The favorite place = bedroom


4. The favorite food = tomyam

5. The nickname I had = Andy


6. The favorite colour = yellow



7. The city I live in (For now) = sitiawan, Perak



8. The city I was born in = lumut, Perak

9. College major = physics

10. Bad habit = sleep a lots


11. Hobby = eating




12. Wishlist = car,white swift

:: outing with girlfren ::

last sunday..aku yg single n available bersama girlfren yg single but not available telah boring2 dh keluar utk melihat satu cerita yg sedih di pawagam bertajuk marley n me..best cite tu sbb ia membuatkan aku teringat kt fluffy,and bluety and kecik...waaa mish then damn much...cte tu ending die sedeyh sbb zati nanges hahaaa...aku pon nk nanges gak tp bile dgr ade minah sorg sebelah bf die nanges teresak2 trus aku nk tergelak..so x jd la nk nanges (kejam gk aku ni)..
kitorg mkn kt old town...mkn nasik lemak..sedap but manyak minyak wooo..

after abes shopping sume (ok x beli ape sbb kasut yg kami nak sume kedai xde size...grrrr..geram), kitorg pon gerak p sek17 utk amik tuuuttttt ( u know who u r kan)

and then gerak p sek7 utk tgk AF...lepak kt kedai western..diorgx psg plak astro..aku dan rakan2 dgn lahapnye mkn kerang rebus smpai abes then chow p kedai linda onn...tgk AF kt ctu..

after dat around 1045 kitorg pon anta tuttttt blk ke umah aunty die kt sek17...tu tuuuuuttt,thx sbb bg kami choc dr langkawi..really appreciate it ok...lenkali leh bg lagi tau hihihhii..

so layan je pic kt bwh ni..

p/s : tu tuuuttt..haaa sy nmpk awk copy pic bwh ni...kantoiiii!!!



kami tahu kami mmg gedik..tp kami tidak penah peduli
janji kami happy!!



alamakkk..kantoii..ok tutt i tau i gemokk


b*n*i* itu sexy ok


nasi lemak ituuu..












Friday, March 20, 2009

:: cuti cuti...hip hip hooraayy ::

adoiyaiii..cuti weh...

tp buhsan...malam ini punya rancangan..

nk tgk AF kt kedai makan (harap maklum umah bujang xde astro)

bersama zati dan toooottttt... (harus dirahsiakan identity)

petang ni mahu membakar lemak2 di perut yg kian berkumpul... (buncit itu sexy ok)

owh mahu menempek masker di muka..yelaa org x berapa nk licin kan..haruslah dijaga..tambah2 plak dgn status yg single...kang org tgk pon x lalu..hihiii

manyak merepek la ini worang..

Thursday, March 19, 2009

:: aisshhh...geram lagik ::

today rs mcm xde mood sangat..masa nk p iron baju pg td...terkejut tgk umah berasap yg sgt2 dasat..mcm org bakar sampah mcm kt kg tuh...teruk sgt...budak2 umah yg lain sume dah kuar..tggl aku sorg je..cuak jugak..sbnrnye cuak sgt2 takut umah terbakar ke kan..after bkk sliding door sume...g dapur..tgk ade org panaskan lauk tp telupa nk ttp api..dan lauk tu dh itam pekat yg amat2..berasap...gile...cuai betul le sape yg masak tuh..aku rs dekat stgh jam mknn tu dh ade kt atas api tu..hmm mgkin lebih kot...rs nk mengamuk pon ade...sbb ni sume mmbabitkan keselamatan...geram bile org amik endah x endah je...cbe kalu aku grk kuar tnpa perasan asap tuh...agak2nye ape jadi ek kt rumah...grrrrr...gerammm...

cube la bertanggungjawab skit ok..bkn ssh pon kan...smpai skrg ni...umah ni stil bau hangit lg...so kpd sape2 yg rajin masak tuh...sila lah ye..sila pastikan segala2 selamat...

---------------------------------------------------------

adik abah aku (makngah aku-lain nenek ok)
kene barah hidung stage ke3..
tlg doakan die selamat ye kawan2..
thx

luv u all..
andy

Sunday, March 15, 2009

:: tiga ujian besar Allah taala kepada umatNya yg tersayang ::

aku penah mendengar...Allah kalau sygkan umatNya akan menguji manusia dgn 3 perkara

  1. Diambilnya insan yg kita cintai
  2. akan diberikan seseorg itu penyakit azab
  3. akan diambilNya segala harta kekayaan yg menjadikan seseorg itu hilang kemewahan

tiga azab ni akan menguji ketabahan dan kepasrahan seseorg itu terhadapNya

hmm..renung2kan dan selamat beramal..

:: cerekarama ::

korg tgk x cte smlm...
yg ade fahrin ahmad tu (yes, sy mmg minat fahrin jd sy p tgk)
si bini die yg julia tu sgt la tabah
sang suami siap berzina ngan perempuan lain
but die pasrah je
siyes weh
bile tgk cte cmtu
jd fobia nk kawen
fobia sgt
mahu makan hati if dpt suami cmtu
xmo
xmo
ade ke lagi lelaki yg setia kt dunia ni
aku rs cm dh xde je
huhuu

Saturday, March 14, 2009

:: saya dan dunia kecil saya ::

arini aku wt satu keputusan yg dahulunya aku sangke aku x mmpu nk wt kptsn mcm tu....aku rasa aku dah x mampu lagi hidup dalam angan2...

dan aku x mahu lg terus idup mcm itu...tidak mahu...

aku mahu terus tabah dalam menghadapi hari2 yg bakal mendatang..

doakan aku wahai kawan2...

p/s: cinta sesama manusia itu lebih kepahitan dari kemanisan...cintailah diri anda dan keluarga lebih dari anda cintakan org lain...(ayat2 ni diambil dr pengalaman hidup ok)

Friday, March 13, 2009

:: andeliana VS nurul syuhada nurul ain & scha ::




ape yg same antara aku dan diorg ek?

dah dekat 10 org ckp aku lebeyh kurang mereka


waduiihh


bestnye if dpt kulit cm mereka

licin wooo
cerah plak tuh
*haruslah bersyukur at least aku x cacat*
*alhhamdulillah*






:: saje gatal nk wt tag shela ::


The challenge is : (mesti jujur ok)

1) go to your picture holder in your computer.

2) go to 6th folder of photos

3) go to 6th picture of that folder* put the picture on your blog n description of it..

ini saye dan cik zati ..

mase ni dinner final sem part 6 2008

hmm abaikan aku yg x pakai tudung tu k

sbb now dh pakai (insaf,alhamdulillah)

-sekian harap maklum-

Tuesday, March 10, 2009

:: sy yg jiwang dan single melayan lagu ini ::

Biar ghaib mu suatu misteri
Tiada ku mencari sebarang pembayang lagi
Biar ia bertanda tanya sahaja
Hati ku dah lama bertitik noktah

Chorus
Biar, biar lah berlalu
Biar, biar lah begitu
Biar waktu mengubat rindu
Tiada ku mencari sebarang penawar pilu
Biar lah mereka tertanya-tanya
Hati ku dah lama berganti arah

ChorusBridge

Mana pergi janji
Setia di sisi
Hanya aku yang tertunggu-tunggu
Waktu pun berjalan
Tak berkesempatan
Kau hilang tanpa pesanan

Chorus

Biar ghaib mu suatu misteri
Tiada ku mencari sebarang pembayang lagi

Monday, March 9, 2009

:: tag dari shela ::

TANDA

1.Tanda2 kamu badmood?
Diam.. senyap.. tp aku jarang ah badmood then aku tunjukkan depan2 org..mase skrg la...kecik2 dulu aku ni jahat gak...men laser je...

2.Tanda2 kamu marah?
tahlaa...nak ckp diam pon xdela diam..tp aku jarang marah lame2

3.Tanda2 kamu sinting?
Sinting tu menatang ape?adik beradik tenuk ke?
4.Tanda2 kamu malu?
hmmm...tah...aku dgn malu...hmmm tahla..haaa...kuar sore manje2 kucing aku..
5. Tanda2 kamu sedang cemburu?
bila aku banyak bertanya...ms kapel dulu la...asyik tnye die wtpe dgn gal tu la...pastu klu cemburu psl ade gal lg lawa...mesti aku ckp..elehh..xheran hehehe padahal heran

6. Tanda2 kamu sedang sedih?
mata bengkak...nanges ler ape lg

7. Tanda2 kamu tengah gumbira?
senyum tersengih macam aku tgh wt catwalk dpn org ramai..hahaa
APA

1.Apa warna baju yg kamu pakai sekarang?
grey
2.Apa kah kamu termasuk orang yang suka shoping?
ske2...ske tgk then berangan..if ade duit br beli
3.Apakah kamu percaya love at first sight?
x..xpercaya
4.Apa yg ingin kamu lakukan skrg?
Mahu balik sitiawan dan tidur dgn fluffy
5. Apa rasa di hati kamu saat ini?
rindu

BILA
1. Bila pertama kali kamu dilahirkan ke dunia?
6 january 1986

2. Bila saat terindah dlm hidupmu?
mase mak cte kt kwn2 die yg aku jage mak mase mak operation..aku rs bangge...

3. Bila kali terakhir dimarahi ibubapa ?
baru semalam huhu

4. Bila kamu akan married?
ujung tahun ini... insyaallah klu ade yg mahu

BAGAIMANA
1. Bagaimana jika ada org yg buat kamu sakit hati?
Selalunya, aku akan bgtau org tu yg aku sakit hati so die realize ngee
2. Bagaimana kalau ada org cakap kamu lawa/hensem?
Aku akn cakap pada orang tu.. "alaa..mane ade..i biase je la”
3. Bagaimana jika ada teman kamu, meninggalkan kamu?
buat bodo..ramai lg kwn lain kot..

4. Bagaimana jika ada org yg tidak suka sama kamu?
xkesah la...masing2 ade hak nk cakap ape kan
5. Bagaimana kalau ketika kamu bangun, kamu dikelilingi api?
jerit ar...mak tolong...along takut
6. Bagaimana jika kamu keseorangan?
owh..sedapnye tidur sorg2...layan blues
SIAPA

sape2 yg gatai bace blog aku ni...

:: rakan2 tersayang di uitm ::

owh sy rindu mereka semua ini



















Wednesday, March 4, 2009

:: ade sape2 x nk bli ::













sume baju di atas harganya rm65 sepasang
saiz M
yg armani exchange putih tu saiz L




:: mari belajar ::

td aku baca blog atiqah (credit to her).. ade sesuatu yg menarik perhatian aku... kata2 ustaz ahmad kat die (syg ustaz ahmad.. ustaz ahmad rawkss... rindunye kt die... die ske sebut bengong... owh sungguh rawkss)... ni ustaz ahmad nye kate2...

"sebenarnya tiada tahap bagi kesabaran.. Cuma, bila seseorang itu marah, ia menunjukkan syaitan sudah menang, dan orang itu telah kalah…”

owh aku tidak mahu kalah dengan syaitan...tidak mahuuuuuu!!!

:: keterujaan melampau ::


cantik x baju ni....



berangan..berangan...dan berangan...



mahu menempah dengan ermando syaf...cantik bangat lo...



thx ermando...



yang pasti tidak sexy ok

Tuesday, March 3, 2009

:: entry nak marah ::

lame plak x update blog ni kann..

actually aku nk cerita...last weekend aku jumpe sorg senior aku yg dh lame sgt2 aku x jumpe...

kak laila name die..9 tahun woo xjumpe..kak laila ni pon dh kawen..ade anak 2 pon...kawen ngan senior aku gak...senior 2 tahun lebih tua dari aku...kawen ngan budak batch yg perempuan2 nye penah sound aku n budak2 dorm aku dulu...aaaaaaaaa menci2...xske tgk diorg..

sebenarnye aku dh x kesah dh psl cte tu sume...sbb ms diorg sound aku smpai 2-3 pg tuh, aku dgn selamba nye melawan ckp2 diorg...sebab ape...sbb aku x rs aku salah...nk sound aku sbb aku baik ngan budak lelaki batch diorg...huh...gile kuasa x diorg neh? pastu cm xleh je nk baik ngan batch diorg...sedangkan mak bapak aku pon xpenah kisah aku baik ngan guy tu..nenek aku siap penah ckp lg ngan guy tuh... so perlu ke aku menangis2 meraung bile diorg sound aku... aku ni keras hati sket...klu aku rs aku x salah, aku mmg ske nk tegakkan aku x salah.. smpaikan ade sorg perempuan ms sound aku ni ckp,

"dahle...ko suh la budak ni balik..wat bengang je ckp ngan die"

tp ms sunday tu....aku terpakse teman kak laila sbb husband die suh dtg kt tmpt diorg ni main bowling...aku pon ngan slamber nye pegi...

tp aku menci btol bile diorg ni pandang aku macam nk telan...huh...siyes menci...mulut dok brok brek brok brek ckp psl aku...heh...menciii nye.........

hilang gk la kesabaran aku time tu...tp bile aku pk2 blk..biarla diorg nk mengata ke ape kan...pahal diorg dpt kt aku kan? btol x?

so aku pon ckp la dlm hati, xpe2 aku maafkan korg sume... dan dengan positifnye aku berpikir, mungkin aku terlalu comel sampai mereka sume terpakse pandang2 aku cmtu hahha..gile positif kan?

hahaa...

p/s: shela..ko kene contohi kepositifan aku...ada paham?