Wednesday, January 21, 2009

Hikmat ayat Al-Kursi mengikut hadis-hadis:

1. Barang siapa membaca ayat al-Kursi ketika berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua malaikat memeliharanya hingga subuh.

2. Barang siapa membaca ayat al-Kursi pada akhir setiap sembahyang fardu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3. Barang siapa membaca ayat al-Kursi pada akhir tiap sembahyang, dia akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah di sekitarnya.


4. Barang siapa membaca ayat al-Kursi pada akhir tiap-tiap shalat fardu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi-nabi, serta Allah melimpahkan rahmat padanya.


5. Barang siapa membaca ayat al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6. Barang siapa membaca ayat al-Kursi pada akhir sembahyang, Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

7. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan, nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda, yang bermaksud: "Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat..."

Buat peringatan ,
Bacaaan Ayat kursi semua nya yang di hurai kan tadi ,kena faham makna makna nya yang tersurat dan tersirat ,kalau tak faham ,belajar lah faham faham slow slow insyallah dengan izin Allah swt jua akan memberikan pertunjuknya SEMOGA BOLEH FAHAMI AKAN KEBESARA NYA DAN ILMU NYA .

my besday (saje nk taruk even dh 15 hr berlalu)

fuhhh..dh tua rupenye aku...dah 23 pon..tp stil maintain awet muda...hehehe (angkat bakul sendirik)...ape ape pon aku nk tayang kt sume mase besday celebration aku aritu...xde la meriah sgt memandangkan rakan2 pon dh ramai yg xddk shah alam...celebrate dgn sape yg ade je...lenkali aku upload pic hadiah besday pulak ok...



ini cupcakes besday saye...dr hey cupcakes...
hitam tp sgt menarik

ini makhluk yg berkenaan...
left to right:aimi,aku,faraa & jihah yg busyukk


ni la roomates aku mase aku part one dulu
*aku syg bangat sama korg ok*


ni a box of cupcakes..murah je...
16 medium size juz rm25
mmg puas hati la


tu je coretan kali ni..byk lg aku nk tulis tapi aku tettibe ngantuk n nak layan si fluffy aku yg comel bangat neh...
p/s: fluffy tu arnab lop ear ok...sgt comel..macam tuan die


aku dah ade blog woii..hahahaa

kepada rakyat2 sekalian...dgn ini aku merasmikan blog aku yg ketiga hahahaa..bukan ape...aku penah je ade blog..tp aku terlupe plak password nye ape disebabkan jarang bukak...so kengkawan semua...sile komen byk2 ye...

P/S : shela and ayu...update ler blog slalu ok?

regards,
andeliana